Întrebări frecvente

Aici puteți regăsi câteva informații despre produse alimentare.

De ce se folosesc aditivii alimentari ?

Cererile consumatorilor și dezvoltarea industriei alimentare din punct de vedere științific și tehnologic au condus la apariția unei game din ce în ce mai variate de aditivi. Ca rezultat, ne bucurăm de un numar mare de aditivi sănătoși și de înalta calitate. Aditivi se foloseau încă din antichitate de către egipteni și greci. Aditivii alimentari sunt substanțe care se adaugă în alimente pentru a le face mai sigure pe o perioadă mai lungă (a mări termenul de valabilitate) pentru a conserva valorile nutriționale și aspectul produsului. Aditivii conservă, aromatizează, omogenizează, dau textură și colorează alimentele. 

Aditivii ajută pâinea să nu mucegăiască, dresingurile pentru salate să nu se separe, conservă carnea sau dau margarinei structura și culoare. Aditivii includ praful de copt din bucatarie și agenții de gelifiere din gemuri. Ei mențin consistența produsului, calitatea și reduc deficiențele nutriționale. Consumatorul se bazează pe beneficiile tehnologice, estetice și de siguranță pe care aditivii le oferă alimentelor.

Sunt aditivii alimentari necesari în prepararea mâncărurilor ?

Aditivii joacă un rol important în conservarea prospețimii, a gustului, aromei, aspectului și texturii produselor alimentare și de asemenea le conferă o siguranță sporită. Se adaugă în principal cu scopul de a oferii siguranță produsului sau pentru a menține calitatea pe timpul perioadei de valabilitate. de exemplu, antioxidanții previn grăsimile și uleiurile să râncezească iar conservanții previn sau reduc creșterea microorganismelor - drojdii , mucegaiuri - iar agenții de îngroșare dau preparatelor din fructe consistența sau aspectul de gel și astfel pot fi întinse pe felia de păine.

Coloranții alimentari se folosesc pentru a face mai atractive produsele deși nu îmbunătățesc în vreun fel textura sau siguranța. Aditivii alimentari pot suplini de asemenea anumite proprietăți senzoriale, de exemplu, textura sau gustul pentru a veni în întâmpinarea așteptărilor anumitor categorii de consumatori. Aditivii trebuie să fie aprobați de autoritatea natională sau internațională, trebuie utilizați în limitele admise și în produsele pentru care sunt reglementați. Orice aditiv trebuie inclus în lista ingredientelor la etichetarea alimentului, dând astfel consumatorului posibilitatea de informare și alegere.

Ce sunt numerele E ?

Numărul E este un atribut caracteristic al aditivilor alimentari agreați în U.E. Pentru a primi un număr E, aditivul trebuie să fie în prealabil verificat de SCF sau de Autoritatea de siguranță alimentară europeană. Sistemul utilizării numerelor E este un mod simplu și convenabil de a comunica în etichetarea alimentelor utilizându-se o limbă comună pentru aditivii admisi . A se vedea lista aditivilor permiși.

Sunt E-urile sigure ?

Aditivii sunt evaluați prin diverse criterii- cum sunt absorbiți în corpul uman, stabilitatea lor în diferite alimente sau băuturi ori cantitatea în care ei sunt siguri pentru consumul uman. Reglementarea privind aditivii alimentari cere ca etichetarea să se facă în așa fel încât să se vadă numele aditivului utilizat - se va trece numele complet al aditivului respectiv sau numărul E.